De Chinese muur werd lang geleden gebouwd in de tijd dat de familie Qin aan de macht was. Dit was 200 jaar voordat Christus geboren werd. Deze tijd noemen ze in China de Qin -dynastie. Dynastie is een ander woord voor een familie die aan de macht is. De bedoeling was dat de muur indringers van buiten China kon tegengaan. Er waren namelijk best veel volken die China probeerden te overmeesteren. Deze volken woonden in het noorden van China. Door een lange muur te bouwen hoopten de Chinezen deze volken buiten te houden. 

Klik hier voor meer plaatjes van de muur

De Chinezen bouwden de muur van steen en klei. Het duurde lang voordat de muur af was. Maar toen de muur af was, was het een goede verdediging tegen de vijanden. De Chinezen hadden ook torens op de muur gebouwd. Vanuit de torens konden ze alles goed zien. Als de vijanden eraan kwamen, dan staken ze hout, stro en mest in brand. Als er dan 1 dikke rookwolk te zien was, dan betekende dat dat er 500 soldaten nodig waren om te helpen met de verdediging. En als er 4 rookwolken waren, dan waren er 10.000 soldaten nodig.

De muur is er nog steeds. Je kunt de muur bezoeken. Je moet dan best wel een eind naar boven klimmen, omdat de muur op veel stukken best hoog is. Op sommige stukken kun je de muur op via een kabelbaantje. De muur is wel erg beschadigd. Je kunt erop lopen en je kunt er hele mooie foto’s maken. Maar je kunt niet meer helemaal van het begin tot het einde lopen. Sowieso zou dat wel heel lang lopen zijn. Maar het zou ook niet kunnen, omdat er stukken muur afgebrokkeld zijn. 

De Chinese muur heeft in het Chinees een andere naam. De Chinezen noemen ‘m zelf dus niet “de Chinese muur”, die naam hebben wij  niet-Chinezen) verzonnen. In China heet de muur de “Lange muur”. In het Chinees zeg je  “changcheng”. Dat spreek je uit als   “tjang-tjung”

Men zegt dat de muur vanaf de maan ook te zien zou zijn. Dat is niet waar. Maar je kunt de muur wel vanuit het vliegtuig zien

Een grappig weetje: in 2013 waren er 41 restaurants in Nederland die “Chinese muur”als naam hadden. 

“Chinese muur” is ook een populaire naam voor Chinese restaurants

De muur is ongeveer 6400 kilometer lang. Als je 6400 km. vanuit je woonplaats zou reizen, dan ben je best ver! Hier kun je ontdekken hoe ver dat zou zijn: https://nl.distance.to/

Klik hier voor meer plaatjes van de muur

Lees meer: https://www.nihaokids.nl/voor-je-spreekbeurt/chinese-muur/